Vijf tips voor uw dagelijkse was

0
493

Waspoeder is het krachtigst, vloeibaar wasmiddel het zachtst voor je kleren

Geen huishoudelijk klusje zo veelbesproken als de was. De reclamejongens bestoken ons met ‘nog witter dan witter dan wit’ en nóg betere wondermiddeltjes. De vertwijfeling slaat toe tussen het wasgoed. We krijgen zoveel lezersvragen binnen over het wassen van kleren, dat we de vijf beste vragen gebundeld hebben.

Met welk wasmiddel moet ik mijn doordeweekse was doen? Vloeibaar wasmiddel of poeder, wat is het beste?

Niets overtuigender dan een test, dachten ze bij Test-Aankoop. In haar nieuwste nummer neemt de consumentenorganisatie de proef op de som. Vuile kleren in de trommel, de knop op 40 graden, en wassen maar.

Resultaat? Voor elke soort vlek is er een ander wasmiddel dat het beste scoort. Maar omdat het onmogelijk is om je was op die manier te sorteren, zijn er algemene resultaten nodig. Poeders gaan vlekken beter te lijf dan vloeibare wasmiddelen.

Het nadeel is dat poeders zó doeltreffend zijn, dat ze ook de kleuren van je wasgoed doen vervagen. En daar hebben vloeibare wasmiddelen dan weer een streepje voor.

Voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen, komen Ariel vloeibaar en Dash vloeibaar als beste uit de test. De resultaten op de verschillende soorten vlekken, hun impact op de kleuren en het behouden van de witte kleur zijn voor beide producten zeer goed. Bijna even goed, maar wel goedkoper zijn Dixan poeder Vlekkenkampioen en Persil vloeibaar Power Gel. Zij gaan lopen met de titel van ‘Beste Koop’.

Jaarlijkse kosten, 4 wasbeurten per week: Ariel vloeibaar: 78,40 euro Dash vloeibaar: 67,08 euro Persil vloeibaar Power Gel: 59,05 euro Dixan poeder Vlekkenkampioen: 58,64 euro

Image result for lage temperatuur wassen

Tegenwoordig hoor ik overal dat je op lage temperaturen moet wassen. Maar is de was wel schoon als je wast op dertig of zelfs twintig graden?

Ja, zeggen de producenten van wasmiddelen, het is beter voor het milieu. Als je op lage temperaturen wast, moet je minder elektriciteit verbruiken om het water op te warmen en dat bespaart tonnen CO{-2}.

Nee, zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop . ‘Bij temperaturen van 20 en 30 graden kan u in het beste geval schoon wasgoed even opfrissen, maar verwacht niet dezelfde resultaten als een wasbeurt op 40 graden. Het is niet ecologischer om op 20 graden te wassen wanneer het resultaat tegenvalt en u de machine vaker moet laten draaien.’

Katrien Piens, doctor-assistent bij de vakgroep biochemie aan de Gentse universiteit, heeft de verklaring: ‘De actieve bestanddelen van de huidige wasmiddelen zijn enzymen. Zo breken proteasen eiwitvlekken af, zoals bloed en eigeel. Zulke enzymen worden uit de natuur gehaald, waar ze optimaal werken op een bepaalde temperatuur. Door ze te manipuleren, kan die temperatuur verlaagd worden. Die ontwikkelingen zijn volop aan de gang. Dertig graden is op dit moment zeker al mogelijk, maar twintig graden is een beetje te optimistisch.’ Het is een technologische ontwikkeling waar het milieu wel bij zal varen, gelooft Piens. ‘Enzymen zijn onschadelijk want ze komen uit de natuur en wassen op nog lagere temperaturen ligt binnen ons handbereik.’

Image result for trommel waspoeder

Waarom zijn de verpakkingen van waspoeders altijd zo groot? Ze zitten bovendien nooit vol. Wat een verspilling.

Op Europees niveau zijn de wasmiddelproducenten bezig aan een actie om compactere waspoeders te verdelen. Kleine verpakkingen dus, die voor minstens zeventig procent gevuld zijn. De producenten engageren zich om het volume en het gewicht van hun waspoeders met tien tot vijftien procent te doen dalen. Ook de samenstelling van de poeders moet geconcentreerder zijn, zodat je er minder voor nodig hebt voor hetzelfde wasresultaat.

Hun doel is ambitieus. Hun plan moet zorgen voor 200.000 ton minder poeder, 5.000 ton minder verpakkingen en 10.000 wegtransporten minder.

Bovendien willen ze consumenten informeren om optimaal en duurzaam te wassen. Uit een studie in 23 Europese landen blijkt dat slechts 65 procent van de consumenten zich aan de instructies van de fabrikanten houdt, zoals de juiste dosis wasmiddel.

Gemiddeld gebeurt één wasbeurt op de twee in een onvoldoende gevulde wastrommel en één wasbeurt op de vijf op een temperatuur van 60 graden of meer. ‘Als alle Europeanen hun machine optimaal zouden vullen, zouden we maar liefst 700 miljoen liter water per dag besparen, wat gelijkstaat met het watergebruik van vijf miljoen mensen’, zegt Françoise Van Tiggelen, secretaris-generaal van de vereniging van wasmiddelenverdelers.

 

Image result for wasmiddel zuurstof

Als ik naar de reclame kijk, lijken die vlekkenmiddelen met zuurstof echte wondermiddeltjes. Maar doen ze wel wat ze beloven?

De zogenaamde zuurstofhoudende vlekkenmiddelen zijn er van uiteenlopende merken, waarvan Vanish wel het bekendste is. Door het basisingrediënt oxygenium veroorzaken ze een oxidatie of bleekproces.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop liet allerlei middeltjes los op hardnekkige vlekken en kwam tot de conclusie dat het geen wondermiddeltjes zijn. Ze zijn vooral doeltreffend bij oxideerbare vlekken, dus niet bij grauwe vlekken, zetmeel- of vetvlekken. Eiwitvlekken en plantaardige vlekken zoals chocolade, koffie, wijn en tomaat pakken ze dan weer wel goed aan.

Related image

Vijf tips om hardnekkige vlekken te lijf te gaan:

Hoe sneller u de vlek behandelt, hoe groter de kans dat ze volledig verdwijnt.

Hoe hoger de temperatuur, hoe beter het vlekkenmiddel werkt.

Als je de vlek wil verbleken, kan je het vlekkenmiddel beter gebruiken in combinatie met een klassiek universeel waspoeder, dat meer bleekmiddelen bevat dan een kleurwasmiddel.

Breng het vlekkenmiddel rechtstreeks op de vlek aan. Let wel op voor gekleurd wasgoed, want het risico bestaat dat het ter plaatse verkleurt.

Laat het kledingstuk weken in wat verdund vlekkenmiddel, maar niet te lang.

 

Image result for stomerij

Mijn favoriete jasje moet ik laten behandelen in de stomerij. Ik heb het verkleurd en vervormd teruggekregen. Kan ik een klacht indienen?

Ja, er bestaat een Commissie voor Arbitrage en Textielverzorgers. Als de stomerij lid is van de Federatie van Belgische Textielverzorgers, kan je met je klacht bij die commissie terecht. Het logo of de algemene voorwaarden hangen uit in de zaak.

Voorwaarde is dat het gaat om een eis van maximaal 1.859,20 euro. Ligt de schade-eis onder de 620 euro, dan moet u 40 euro betalen om klacht in te dienen, boven de 620 euro betaalt u 80 euro. De winnende partij krijgt die kosten terugbetaald.

U moet de klacht indienen binnen de drie maanden nadat u het probleem hebt vastgesteld. De commissie zal vragen om het stuk textiel op te sturen, zodat een expert kan nagaan wat er gebeurd is. Gewoonlijk volgt de uitspraak binnen de drie maanden. Let er daarom altijd op dat de etiketten met wasvoorschriften en samenstelling van het kledingstuk aanwezig blijven, hoe hinderlijk dat ook kan zijn. Anders wordt een behandeling in de stomerij nattevingerwerk.

Interessante informatie? Wij geven u de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van toekomstige acties! Laat hieronder uw gegevens achter en wij regelen de rest!

Naam

E-mail